Tornai József: Az esztétikai nihilizmus – Esszék

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Nyelv: magyar
ISBN: 9789636934767
Kiadó: Gondolat Kiadó
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 312
Kötésmód: ragasztott kartonált
Tömeg: 500 g/db

Tornai József kilencedik esszékötetében elsősorban az emberiség jelenével és jövőjével foglalkozik. Azt a krízist helyezi középpontba, amely Nietzsche óta sokféle formában, sok szerző által tárgyalt téma, tehát elkerülhetetlen szembe kell vele nézni.
Mozaikesszéi ugyanúgy a legfontosabb kérdéseket teszi föl, mint az egy tömbből álló darabok. A könyvben az irodalomnak, művészetnek, filozófiának, vallásnak, természettudománynak nagyjából egyenlő szerep jut, Tornait a szellemi-lelki élet minden jelensége érdekli.
A címadó esszé lényegét így fogalmazza meg a szerző: "Az erkölcsi nihilizmus máig is növekvő győzelmét szinte észrevétlenül követte az esztétikai nihilizmusé… Húsz éve még csak azt tudtam, hogy a nyugati piaci és politikai formákat átvéve… nem a szabad művészet, hanem a zsurnalizmus uralkodik majd. Ma már belátom, nem néztem elég mélyre, hiszen a vérben-háborúban megszenvedett erkölcsi nihilizmus méhéből kibújt annak még visszataszítóbb fattya, az esztétikai nihilizmus is."
Tornai a jelent és a jövőt is igencsak kritikus, sőt aggódó szemmel nézi. Menekvést csak a vallástörténeti összehasonlítások, természettudományos gondolkodásunk, fokozott történelmi ismereteink irányában képzel el, a gyűlölködést, gyilkolást, háborút -mint írja- evolucionisztikus örökségünknek tartja. Nem fogad el semmiféle álmodozást, utópiát, ehelyett a szembenézését ajánlja.

Ár: 3 000 Ft