Szaz kemiai mitosz – Tevhitek, felreertesek, magyarazatok

Ez a kiadvany e-konyv formatumban is elerheto!E-konyv valtozat

Uj polihisztor sorozat
Oldalszám: 596 oldal
Kotes: FULES, KARTONALT
ISBN: 9789630591645


Tudasunk nem jelentektelen hanyadat kepezik a kulonbozo tevhitek. Ezek olyan tudomanyosan nem helytallo ismeretek, melyek alapvetoen befolyasoljak a vilagrol alkotott kepunket, mindennapi cselekedeteinket. Tevhiteink nagyon is „emberiek”: a mindennapi megismeres hianyossagai (tulaltalanositas, szelektiv eszleles, pontatlan megfigyeles), a szamunkra elviselhetetlenul bonyolult problemak egyszeru megoldasaba vetett hit es a csodavaras legalabb annyira okai, mint a felretajekoztatas, felrevezetes, legyen az szandekos vagy akar jo szandeku is. Es tevhiteink megannyi veszelyt hordoznak magukban: gyakran penztarcank, nem ritkan egeszsegunk latja karat.
A Szegedi Tudomanyegyetem es a Debreceni Egyetem negy kutatoja arra a feladatra vallalkozott, hogy megprobal a sok-sok tevhitunk kozul szaz olyannal szembesiteni bennunket, amely valamilyen modon kotheto a kemia tudomanyahoz es kemiai ismereteink hianyossagaihoz. Jogos-e a mesterseges anyagoktol valo felelmunk? Igaz-e, hogy a termeszetes anyagok csak jok es egeszsegesek lehetnek? Mi a veszelyesebb: az ismert mellekhatasu gyogyszerek vagy az ismeretlen hatasu „csodaszerek” szedese? Valoban a „bio”-e a jovo az elelmiszerek es az uzemanyagok teren? Ilyen es ehhez hasonlo kerdesek huzodnak meg a tudomanyos igenyesseg es az olvasmanyossag hataran egyensulyozo irasok mogott.
Hezagpotlo ez a konyv. Nem elsosorban tudomanyos ismeretterjesztes. Annal tobb: az elet dolgaiban torteno eligazodasunk, vegul is eletben maradasunk segitoje, tamogatoja. Ezert ajanlom mindenkinek, azoknak is, akikben a „kemia” szo rossz emlekeket ebreszt, azoknak is, akik eddig sem tartottak illo dolognak, hogy kemiai ismereteik hianyossagaval kerkedjenek, es legfokeppen ajanlom a konyvet a tanaroknak: tegyek oraikat szinesebbe, tanitvanyaikat problemaerzekenyebbe a konyvben talalhato irasok feldolgozasaval.
Toth Zoltan egyetemi docens Debreceni Egyetem Szervetlen es Analitikai Kemiai Tanszek
A kotet szerzoi: Kovacs Lajos, Csupor Dezso, Lente Gabor, Gunda Tamas

Ar: 3 570 Ft