Racionálisan lázadó hallgatók 2012 – Apátia – radikalizmus – posztmaterializmus a magyar egyetemisták és főiskolások körében I.

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Nyelv: magyar
ISBN: 9789639573918
Kiadó: Belvedere Meridionale
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 240
Kötésmód: ragasztott kartonált
Tömeg: 500 g/db

"Egy tanulmánykötetet tart kezében a Tisztelt Olvasó. A tanulmányok szerzői között szerepelnek az Aktív Fiatalok Magyarországon (AFM) kutatócsoport tagjai, illetve az általuk felkért fiatal kutatók, doktoranduszok és egyetemi hallgatók. Egy olyan kötetet, amely a fiatalokról, azon belül is egy kitüntetett csoportról, a főiskolásokról és egyetemistákról szól. Ezek a fiatalok 2012 decemberében abszolút a közfigyelem középpontjába kerültek racionális lázadásukkal.
A 2012. decemberi diák- és hallgatótüntetések közvetlen kiváltó oka az állami keretszámok csökkentése és a tandíj meglebegtetésének híre volt, ám álláspontunk szerint a falszín alatt mélyebb társadalmi, politikai és szocializációs folyamatok is közrejátszottak. A felsőoktatás átalakítása, a "létező" demokráciával, a rendszerrel, pártokkal szembeni elégedetlenség, az egyre több hallgatót érintő elhelyezkedési nehézségek és romló életkilátások, a politikai tolerancia alacsony szintje és a vészjóslóan növekvő kivándorlási kedv világosan megragadható tünetként jelentkeztek az utóbbi években.
Tanulmánykötetünk célja a fenti mélyebb társadalmi folyamatok elemzése. A 2011. december és 2012. február között, jórészt online módszerrel készített Aktív Fiatalok Magyarországon, 2012 kutatás eredményei világosan előrevetítették a későbbi események "előszelét". A racionális lázadás meghatározó jellegzetessége eddig éppen az volt, hogy nem alakult ki egyetlen karakteres politikai irány, amellyel jellemezhető lett volna. A 2012. decemberi diáktüntetések ezen a ponton hoztak nagy változást: a Hallgatói Hálózat kezdeményezésére egy rendkívül markáns, szervezett, az aktív politizálástól sem visszariadó hallgatói társadalom képe kezdett kirajzolódni. Annyi most biztosnak tűnik, hogy a hallgatók kiállásukkal jelentősen megváltoztatták a már eddig is meglévő elégedetlenségből fakadó reakciókat. Hogy mennyire, azt kutatásunk 2013 tavaszára tervezett második hullámának eredményei fogják megmutatni." (a Kiadó)

Ár: 3 635 Ft