Oplatka András: Németh Miklós "Mert ez az ország érdeke" (LI)

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Nyelv: magyar
ISBN: 9789632276274
Kiadó: Helikon Kiadó
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 480
Kötésmód: cérnafűzött kötött, védőborítóval
Tömeg: 500 g/db

Németh Miklós 1988 novemberéből 1990 májusáig állt a kormány élén. Kezdetben csak a rendszer tágítására törekedhetett, ám 1989 viharos eseményei után a feladat nagyobb lett: biztosítani kellett békés körülmények között az átmenetet, és le kellett rakni az eljövendő jogállam alapjait. Németh és miniszterei – a pártállamról leválva, egyedül az ország érdekét szem előtt tartva – vállalták a feladatot. Így a kormányfő 1990 tavaszán, az immár szabadon választott országgyűlés előtt elmondhatta, elvégzett munkájuk után nem keserű szájízzel, hanem büszkén nyújthatja be kormánya lemondását.

A magyarországi emlékezetben megmaradt a "szakértő kormány" képe, ugyanakkor a Németh-kabinetet utólag csak kevesen tartják számon a rendszerváltás aktív, az eseményeket formáló elemeként. Ennek egyik oka bizonyára az is, hogy Németh, számos kortársával ellentétben, leköszönése óta alig-alig szólalt meg az utóbbi 25 esztendőben.
E könyvben most Németh Miklós beszél életéről, a rendszerváltásról, s annak ismeretlen részleteiről. Mondanivalóját kiegészítik mások, akik pályáján találkoztak vele.

Ár: 3 990 Ft