Ö. Kovács József: Vidéki Magyarország 1945-1970 – Dokumentumok földről, hatalomról, emberi sorsokról

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Nyelv: magyar
ISBN: 9789635069538
Kiadó: Balassi Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 712
Kötésmód: cérnafűzött kötött
Tömeg: 500 g/db

Az egyéni földtulajdonon alapuló parasztgazdaságok erőszakos felszámolása, a szovjet mintájú program részeként végrehajtott kollektivizálás és az érintettek számára megrázó, egész további életüket meghatározó kormányzati döntés volt, amely kollektív és struktúraváltoztató társadalomtörténeti eseménnyé vált. Az itt közölt korabeli források ennek a konfliktussorozatnak az előzményeit, rövid és hosszú távú hatásait, többek között a sérelmeket, a traumákat, a tabusításokat, a viselkedést szabályozó alkalmazkodási formákat dokumentálják.
A szerző a központi (párt, minisztériumi, állambiztonsági) gyűjtemények mellett minden megyei levéltárban is folytatott kutatást.
A 360 dokumentum sokoldalúan illusztrálja az állami beavatkozás, a kommunista diktatúra színtereit, módját és az intézkedések által kiváltott társadalmi reakciókat. A jelenkor történetének kutatásából ilyen típusú, átfogó, a mindennapi eseményeket és a kortársi tapasztalatokat felidéző dokumentumkötet eddig nem született, tehát hiánypótló.
A könyv az oktatásban és a kutatásban egyaránt jelentős szerepet tölt be: a bevezető tanulmány elméleti, forráskritikai és módszertani kérdéseket tárgyal, konkrét történeti összefüggésekbe helyezi a forrásbázis visszatérő jelenségeit.

Ár: 4 900 Ft