Komoróczy Géza: Zsidók a magyar társadalomban 1-2. – Írások az együttélésről, a feszültségekről és az értékekről (1790-2012)

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Nyelv: magyar
ISBN: 9788081018756
Kiadó: Kalligram Könyv- és Lapkiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 1832
Kötésmód: cérnafűzött kötött, védőborítóval
Tömeg: 500 g/db

"A tükörben, melyet ez a kötet elénk tart, együtt, egymás mellett, egy síkban látható Magyarország Janus-arca. A nemes, megnyerő; és a félelmetes, visszataszító.
A legjobb Magyarország: a szabadság és egyenlőség elkötelezettjei az egyik oldalon; s a zsidóellenességet, fajelméletet, gyűlölködő antiszemitizmust hirdetők a másikon. Az emancipáció előtti évtizedekből feltűnnek római katholikus vagy protestáns egyházi emberek, s a nem zsidó írók, akik érdeklődéssel, rokonszenvvel tekintenek a közelükben élő zsidókra; és jól látszik a zsidó arc: az izraeliták képviselői, akik bizalommal fordulnak kérvényeikkel a magyar országgyűléshez; öntudatos, a korszerű eszmék iránt fogékony, a magyar nemzetbe beilleszkedni akaró és annak javára munkálkodó zsidók.
Némely történeti korszakot későbbről való tudós tanulmányok világítanak meg. A dualizmus korában nem volt kormány, amely megtűrte az antiszemitizmust, és a kormánypolitikusok számára rendíthetetlen elv volt, hogy a zsidó állampolgárok minden tekintetben egyenjogúak az ország többi állampolgárával. Ezzel szemben 1919 óta – a Tanácsköztársasággal kezdődően – nem volt kormányunk, amely ne lépett volna fel a zsidók ellen jogfosztó törvényekkel, korlátozó közigazgatási intézkedésekkel. A legvégén (1944-ben) – a lágerek felállításánál, a deportáló vagonokba terelésnél – csendőri és rendőri erővel. Nem volt kormányunk, amely ne tűrte volna a társadalom bizonyos rétegeiben, csoportjaiban eleven és ki-kitörő zsidóellenességet. Amely bizonyos szociális feszültségeket vagy nemzetgazdasági célokat ne a zsidók vagyonából akart volna megoldani (árjásítás, földosztás, államosítás). Az utolsó fejezetekben már a jelenről, napjainkról van szó.
Ez a könyv Magyarország tükre. Csak zsidó tükör, vethetik, címe és tartalma alapján, a kifejezés ellen néhányan. Valóban, a kötetbe fölvett írások tárgya a zsidók helyzete. De ebben a "zsidó" tükörben mégiscsak egész Magyarország mutatja meg magát." (a Szerző)

Ár: 12 000 Ft