Hazatérnek… 1914-2014 – A magyar katona 1914-1918

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Nyelv: magyar
ISBN: 9789639947290
Kiadó: Kecskeméti Lapok Kft.; Kecskeméti Katona József Múzeum
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 184
Kötésmód: cérnafűzött kötött, védőborítóval
Tömeg: 500 g/db

"Az első világháború a 20. századi magyar történelem kiemelkedő fontosságú eseménye. A magyar történelem más irányt vett, következményeit a mai napig viseljük. Több magyar katona halt meg az első világháborúban, mint bármely másik korábbi és későbbi háborúban. A Kecskeméti Katona József Múzeum időszaki kiállítása a muzeológia eszközeivel állított emléket a hősöknek, az áldozatoknak, a sok százezernyi magyar katonának.

A kiállítás széles társadalmi összefogással valósult meg. A goriziai-doberdói területről olasz magángyűjtők eredeti csatatér anyaga került a vitrinekbe. A katonák tárgyi emlékei hazatértek néhány hónapra, az utódok nemzettudata erősítésének szolgálatába álltak, majd visszatérnek az immár békés, sziklás Doberdóra, sok ezer katona végső nyughelyére.

A magyarországi muzeális intézmények és nagyobb részt magyar gyűjtők rendkívül gazdag és sokszínű tárgyi- és fotóanya került bemutatásra. A kiállítás létrejöttében különösen jelentős szerepet játszottak a múzeum munkáját segítő egyesületek, a Meritum Egyesület és a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület.

A múzeum a harcok, a katonaélet, az állóháború, az iszonyatos emberáldozat témáját emeli a kiállításba, a lövészárkok, a front embert próbáló, idegeket őrlő mindennapjait, halállal, szenvedéssel, bajtársiassággal és hazaszeretettel átszőtt világát. A kurátorok célja a lélekre tartalmában és látványelemeiben is maradéktalanul ható kiállítás rendezése volt.

A páratlanul gazdag anyaggal a Kecskeméti Katona József Múzeum Magyarország valamennyi első világháborús hősi halottjának és hadba vonult katonájának állított emléket, egyúttal emlékezteti a látogatókat nagyapáik és dédapáik emberfeletti teljesítményére és helytállására. A kiállítás főhajtás a 660 ezer hősi halott előtt." (Szabóné Bonár Anikó, Dr. Tombáczné dr. Végh Katalin a kiállítás kurátorai)

Ár: 4 990 Ft