Elhordott multjaink

Oldalszám: 594 oldal
Kotes: KEMENYTABLA, VEDOBORITO
ISBN: 9789634052180


Milyen embert hozott letre a szocialista tarsadalom? Milyen, akar pozitiv, akar negativ osztonoket epitett belenk a szabadsag elementaris hianya evtizedeken keresztul? Meg tudtunk, meg akartunk-e valtozni a bukasa ota, vagy tovabbra is makacsul magunkban hordozzuk az akkor kialakult reflexeinket? Es milyen emberi tragediak rejtoznek az egyszeru szokapcsolat, a kommunizmus bukasa mogott?
Szvetlana Alekszijevics effele kerdesekre keres valaszt konyveben, de nem szaraz fejtegetesekben, hanem szamtalan emberi sorson keresztul. Evtizedek ota gyujti ezeket a torteneteket, a kozelmult faradhatatlan kronikasakent, es az emberek megnyilnak neki, mert latjak, hogy igazi empatiaval talalkoznak. Ez a konyve immar az otodik darabja Az utopia hangjai cimu ciklusanak: ezekben a polifonikus regeny-vallomasokban emberek szazai meselnek arrol, mit tett veluk a kegyetlen huszadik szazadi tortenelem, vagy epp az azota eltelt ket es fel evtized.
A vilaghiru belarusz irono konyvei harmincot nyelven jelentek mar meg (ketto magyarul is: A haboru nem asszonyi dolog; Fiuk cinkkoporsoban), szamtalan dijat kapott, es a Nobel-dij legnagyobb eselyesei kozott is szamon tarjak. Konyvei alapjan vilagszerte szamos film, szindarab es radiojatek keszult.
SZVETLANA ALEKSZIJEVICS IRODALMI DIJAI: 2015. Irodalmi Nobel-dij 2013. A Nemet Konyvkiadok es Konyvterjesztok Egyesuletenek bekedija, Frankfurt, Nemetorszag 2011. Angelus kozep-europai irodalmi dij, Wroclaw, Lengyelorszag 2010. Ryszard Kapucinski-dij, Varso, Lengyelorszag 2007. A Nemzetkozi Pen Klub Szolasszabadsag dija, Haga, Hollandia 2006. Az Amerikai Irodalomkritikusok Egyesuletenek (NBCC) dija, New York, USA 2002. Sandro Onofri-dij, Roma, Olaszorszag 2001. Erich Maria Remarque Bekedij, Osnabruck, Nemetorszag 2000. Az ev legjobb radiojatekanak dija, Berlin, Nemetorszag 1999. A Francia Nemzetkozi Radio A Vilag Tanuja dija, Parizs, Franciaorszag 1999. Az Alfred Toepfer Alapitvany Herder-dija, Nemetorszag (atadas Becsben) 1998. A legjobb politikai temaju konyv dija, Brema, Nemetorszag 1998. Europai Egyuttmukodesert dij, Lipcse, Nemetorszag 1998. A Glasznoszty Alapitvany dija Az ev legoszintebb emberenek, Moszkva, Oroszorszag 1997. Triumf-dij, Moszkva, Oroszorszag 1996. Andrej Szinyavszkij-dij A tisztessegert es meltosagert az irodalomban, Moszkva, Oroszorszag 1996. A Sved Pen Klub Kurt Tucholsky-dija, Stockholm, Svedorszag 1986. A Lenini Komszomol dija, Moszkva, Szovjetunio 1985. Konsztantyin Fegyin irodalmi dij, Moszkva, Szovjetunio 1985. Nyikolaj Osztrovszkij irodalmi dij, Moszkva, Szovjetunio

Ar: 3 391 Ft