Egy ven kujon jegyzetei

Oldalszám: 268 oldal
Kotes: FULES, KARTONALT
ISBN: 9789632276083


Bukowskinal a mufaj szinte mellekes: versei tulajdonkeppen rovid prozai irasok, prozaja szintiszta lira, frappans dialogusai szinmukent is megallnak a helyuket. Otveneves koraig szinte kizarolag verseket irt, es elso regenyenek, a Postanak csak kiadoja biztatasara fogott neki.
Ezt a kepet azonban nemileg arnyaljak az Egy ven kujon jegyzetei cimu kotetben osszegyujtott szovegek. Ezek ugyanis azt igazoljak, hogy Bukowski mar a Posta megirasa elott is kiserletezett a prozaval. Az irasokban tobbek kozt a hatvanas evek vegenek politikai esemenyeire reagal, es kiolvashato beloluk az irora jellemzo kritikus tavolsagtartas a tomegektol.
AZ Egy Ven kujon jegyzeteinek valamennyi irasaban ott van mar a kesobbi Bukowski-regenyek es -novellak jellegzetesen nyers hangvetele, kimeletlensege es metszo humora.
„amikor felebredtem, a nap mar fenn volt, en meg az agy alatt hevertem. kimasztam es megallapitottam, hogy talpra tudok allni. szeles vagas az allam alatt. lehorzsolt csuklok. voltak mar pokolibb masnapjaim. ebredtem mar rosszabb helyeken. borton? lehetseges. korulneztem. igaz volt. minden osszetorve, bemocskolva, szethasogatva, kiboritva – – lampak, szekek, kredenc, agy, hamutartok – –sehol semmi ertelem, minden ronda es befejezett. nyeltem egy kis vizet es odamentem a faliszekrenyhez. meg ott voltak: a tizesek, huszasok, otosok, amelyeket beledobaltam, amikor hugyozni mentem kartyazas kozben, s eszembe jutott, hogy a PENZ miatt kezdodott a balhe. osszeszedtem a bankokat, beraktam a tarcamba, kartonkofferem raraktam a csale agyra, s elkezdtem hajigalni bele a holmimat […]
az ora ketyegett, az a regi ebresztoora, isten eltesse, milyen sokszor neztem ra 7.30-kor reggel, az ego pokol reggelein, s szitkozodtam, baszd meg a munkat? BASZD MEG A MUNKAT! szoval, delutan negyet mutatott. eppen be akartam gyomoszolni ot is, valahova a tetejere, amikor – mert miert ne? – kopogtak az ajtomon.”

Ar: 2 541 Ft