Buvopatakok – A jobboldal es az allambiztonsag 1945-1989

Oldalszám: 398 oldal
Kotes: kemeny kotes
ISBN: 9786155418020


Koztudott, hogy a partallami diktatura idejen minden jobboldali gondolat eredendoen uldozendonek szamitott. De vajon hogyan eltek tul a hagyomanyos politikai felosztas szerint jobboldalinak tekintett szemelyek es mozgalmak a Rakosi-, majd a Kadar-rendszer uldozteteseit? Kik valasztottak az evtizedekre szolo, csendes „alamerulest”, es kik azok, akik tovabbra is aktivan kepviseltek korabbi eszmeiket? Es vajon a rendelkezesunkre allo dokumentumok alapjan meg lehet-e kulonboztetni a jobboldalhoz kotheto valos tarsadalmi jelensegeket az allambiztonsag konstrualt ugyeitol?
Az Ungvary Krisztian altal szerkesztett tanulmanykotet a Kadar-rendszer allambiztonsaga szempontjabol „jobboldalinak” tekintett hagyomany es gondolkodas, illetve az ezt kepviselo csoportok 1945 es 1990 kozotti tortenetebol ad reprezentativ valogatast. Mivel e meglehetosen szeles – a progressziv konzervativ eszmetol a kisgazdakon at az egyetemi szervezkedesekig es a radikalis szelsojobboldali mozgalmakig terjedo – politikai paletta szereploi es nezetei a kommunista es allamszocialista diktatura idejen egykent „ellensegesnek” minosultek, a kotet tanulmanyai mindenekelott az allambiztonsagi iratok feldolgozasara epulnek.
Az osszeallitas attekintest nyujt az olvasonak a belugyminiszterium „jobboldali” ellensegkeperol, reszletesen targyalja a prominens kisgazda es keresztenydemokrata politikusok sorsat, illetve nyomon koveti a haboru elotti szelsojobboldalhoz kotheto mozgalmak utoeletet is. E hianypotlo kotet kituno irasai nem csupan arra vilagitanak ra, hogy a jobboldali hagyomanyok hogyan eltek tul buvopatakszeruen a haborut koveto fel evszazadot, de a ma jobboldalinak tekintett attitudoket es mentalitasokat is jobban erthetove teszik.

Ar: 2 966 Ft