Az ugyanaz es a mas

REZONOR sorozat
Oldalszám: 191 oldal
Kotes: karton
ISBN: 9789634142348


Lehet, hogy a 20. szazadi francia gondolkodok bizonyos ertelemben a nemet filozofia tanitvanyai (de hat ki nem az, Kant, Hegel, Marx ota?), megsem egeszen ugy all a dolog, hogy csupan egyszeru befogadok (plane utanzok) lennenek. Eppen ellenkezoleg. A nemet problematikat a legjobb francia hagyomanyokkal, mindenekelott a pro- es kontra – fokent az utobbi idoben – egyarant gyakran vitatott descartes-i perspektivizmussal szembesitve (‘az igazsag forrasa az ember’), e gondolkodok (Sartre, Merleau-Ponty, Foucault, Althusser, Deleuze, Derrida, Lyotard, stb.) a francia filozofiat a 20. szazad masodik feleben olyannyira gazdagga es sokszinuve tettek, hogy mara mar mindenutt a vilagon a filozofiai gondolkodas egyik meghatarozo iranyzatava valt.
Eppen ezert senkinek sem konnyu a kulonbozo iskolakba (fenomenologia, egzisztencializmus, strukturalizmus, lacano-althusseri marxizmus stb.) sorolhato francia filozofusok egyenkent is rendkivul gazdag munkassagat attekinteni. Vincent Descombes azonban megis talal egy termekenynek tuno szempontot, aminek alapjan e feladat talan sikeresen elvegezheto, amikor konyve elejen ezt irja: ‘A filozofia ujabb fejlodeset illetoen Franciaorszagban a harom H nemzedekenek (ahogyan 1945 utan mondtak) atmenetet lathatjuk a gyanakvas harom mesterenek (ahogyan 1960-ban fogjak mondani) nemzedekebe. A harom H: Hegel, Husserl, Heidegger, s a gyanakvas harom mestere: Marx, Nietzsche es Freud.’
Vincent Descombes Az ugyanaz es a mas cimu konyve nemzetkozileg elismert alapmu mindenki szamara az egesz a vilagon, aki a 20. szazad francia filozofiajat tanulmanyozza. A Rezonor sorozat tehat a legnagyobb orommel, s azzal a nem titkolt remennyel teszi le a konyv forditasat a magyar kozonseg asztalara, hogy nalunk is alapos tovabbgondolasra fogja majd az olvasokat es a gondolkodokat osztonozni.

Ar: 2 116 Ft