Adam Bzoch: Pszichoanalízis a periférián – A pszichoanalízis története Szlovákiában

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Nyelv: magyar
ISBN: 9789632799100
Kiadó: Typotex Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 264
Kötésmód: ragasztott kartonált
Tömeg: 320 g/db

"Az eszmetörténet angol elnevezése korábban history of ideas volt, de ezt mára kiszorította az intellectual history kifejezés. Hogy mennyire nem pusztán nyelvi divatról szól ez a váltás, azt jól példázza Adam Bzoch tanulságos könyve, amely immár nem a gondolatok és elméletek egymást ihlető történeti láncát rekonstruálja, hanem azt a lassan változó szellemi közeget, amely sajátos hagyományainál és törekvéseinél fogva oly kevéssé volt fogékony a mélylélektan forradalmi újításaira." (Wessely Anna, szociológus)

"A pszichoanalízis Szlovákiában nem létezett" – olvasható a könyv elején, s Adam Bzoch munkája éppen erre a hiányra épül, hiszen e "nem létező" tárgy – szétszórtan, töredékesen, nyomokban mégiscsak fellelhető – kulturális lenyomatait kutatja fel.
Bár a pszichoanalízis önálló irányzatként valóban nem létezett, ennek ellenére számos területen felbukkant, többek közt inspirálta az avantgardistákat, de az ateista provokáció vagy a burzsoá áltudomány elrettentő példájaként is jelen volt.
A szerző gazdag történeti anyagon keresztül mutatja be, miért nem sikerült hosszú időn át befogadni Freud tanait, feltárja a klasszikus pszichoanalízissel szembeni ellenállás hátterét, a nemzeti és társadalmi fejlődés Közép-Európában másutt is jól ismert deformáltságát és zavarait, amely mögött végső soron a szlovák kultúra modernellenessége húzódott meg.

Adam Bzoch (1966) irodalomtörténész, esztéta, műfordító, a Szlovák Tudományos Akadémia Világirodalmi Intézetének igazgatója.

Ár: 3 600 Ft