A Szahara buvoleteben – Az “Angol beteg” igaz tortenete – Almasy Laszlo hiteles eletrajza

Oldalszám: 463 oldal
Kotes: kemeny kotes
ISBN: 9789632439594


A kotet vegigkiseri a kilenc Oscar-dijjal kituntetett film – az ‘Angol beteg’ – fohose, Almasy Laszlo eletutjat. Feleleveniti gyermekeveit, elso vilaghaborus tevekenyseget, IV. Karoly kiralypuccsaiban jatszott szerepet.
A geografus szerzo – az erdi Magyar Foldrajzi Muzeum igazgatoja – nyomon kovette a XX. szazad legsikeresebb magyar foldrajzi felfedezo utazojanak eletutjat. Felkereste Almasy Laszlo kalandos palyafutasanak europai, azsiai es afrikai helyszineit.
Hat evtizeddel Almasy utan, 1993-ban expediciot szervezett a Libiai-sivatagba, s az elso magyarok egyikekent eljutott a Szahara legnehezebben megkozelitheto, legjaratlanabb videkeire, a Gilf Kebirbe, Vadi Szuraba es az evszazadokon at hiaba keresett, Almasy altal felfedezett rejtelmes oazisba, Zarzuraba.
A konyv izgalmas kerdesekre keresett valaszt. Hogyan lesz az orvosi javaslatra testnevelesbol felmentett diakbol eredmenyes felderito pilota? Mikeppen valhat a bukott diak, az osztalyismetlesre utasitott gimnazista vilaghiru foldrajzi felfedezove? Miert vezenyeltek Rommel seregehez, Libiaba? Miert kerult artatlanul nepbirosag ele, s hogyan mentettek fel a vadak alol?
A szerzo negyedszazados kutatasai soran keresett valaszt az Almasyval kapcsolatos kerdesekre, amelyeket vilagszerte feltettek a film sikere nyoman.
1999-ben az RTL Klub televizios forgatocsoportja es a szerzo vegigjartak Almasy menekulesi utvonalat az Akabai-szoroson keresztul. Errol az ujabb expediciorol is szol a kotet.
A szerzo a frankfurti Frobenius Intezetben 2015-ben olyan uj, mindeddig publikalatlan eredeti fenykepekre es dokumentumokra bukkant, melyek elso izben a kotet harmadik kiadasaban kerulnek a nyilvanossag ele.

Ar: 5 270 Ft