A kiraly beszede

TORTENELMI REGENY sorozat
Oldalszám: 272 oldal
Kotes: KEMENYTABLA, VEDOBORITO
ISBN: 9789636894528


A 20. szazad elso evtizedeiben valaki megmentette a brit kiralyi csaladot – nem a miniszterelnok es nem is a canterburyi ersek, hanem egy Lionel Logue nevu, szinte ismeretlen, autodidakta beszedtanar, akit a harmincas evekben az egyik ujsag elhiresult cikke ugy nevezett, hogy „a sarlatan, aki megmentett egy kiralyt”.
Logue nem szuletett brit arisztokratanak, de meg csak angolnak sem – tosgyokeres ausztral kozember volt. Megis ennek a baratsagos tarsasagi embernek sikerult minden kulso segitseg nelkul az egyik legnagyszerubb brit kiralyt faragnia az ideges, keves beszedu yorki hercegbol, miutan annak fivere, VIII. Edward 1936-ban lekoszont a tronrol, mert beleszeretett Mrs. Simpsonba.
Lionel Logue es a leendo VI. Gyorgy kiraly nem mindennapi kapcsolatanak mindeddig ismeretlen tortenetet Logue unokaja irta meg, kizarolag nagyapja, Lionel naplojegyzetei es archiv dokumentumok alapjan. Rendkivuli megvilagitasban tarul elenk a ket ferfi meghitt baratsaga es az a kulcsszerep, melyet a kiraly felesege, a nehai anyakiralyno, Erzsebet kiralyne jatszott kettejuk osszeboronalasaban, aminek az volt a celja, hogy megmentse ferje hirnevet es tronjat.
A kiraly beszede – Hogyan mentette meg egyetlen ember a brit monarchiat megdobbento bepillantast enged egy privat vilagba. Soha ilyen szemelyes kepet nem rajzoltak meg a brit monarchiarol – annak legmelyebb valsaga idejen – egy ausztral kozember szemszogebol nezve, aki buszke volt ra, hogy szolgalhatja – es megmentheti – kiralyat.

Ar: 2 966 Ft