A hatodik kihalas – Rendhagyo foldtortenet

Oldalszám: 412 oldal
Kotes: kemeny kotes
ISBN: 9789634053514


Az elmult felmilliard evben ot nagy kihalasi hullam soport vegig a Foldon, otszor tortent mar meg, hogy dramai modon csokkent a fajok szama. Manapsag, ha osszeillesztjuk a vilag minden tajarol szinte naponta erkezo hireket, rajohetunk, hogy a hatodik kihalas napjait eljuk! Es a felelosseg ezert minket, embereket terhel! Nem hivatkozhatunk aszteroida-becsapodasra, vulkani tevekenysegre, kontinensvandorlasra. Nem, mi magunk pusztitjuk a vilagot. Ugyanakkor sokan sokat tesznek, hogy megmentsek, amit csak lehet. Elszant biologusok gyujtik ossze, gondozzak es szaporitjak az arany csonkaujju bekakat Panamaban, a szumatrai orrszarvut europai es amerikai allatkertekben, a hawaii varjut Kaliforniaban. Ausztralia partjainal egymast valto tudoscsoportok dolgoznak a korallok fennmaradasaert. Tudatos lenyek eloszor (es valoszinuleg utoljara) tapasztalhatnak meg ilyen ritka foldtorteneti esemenyt. Az emberiseg oroksege a hatodik kihalas lesz… amely mar el is kezdodott. Elizabeth Kolbert sok kulonbozo tudomanyos muhelyt jart vegig varosokban, muzeumokban, az Andok erdeiben, az Amazonas menten. Elso kezbol szerzett tapasztalatait a regebbi kihalasok nyomaival vetette ossze, es kivalasztott egy tucat fajt, amelyeken bemutatja a kozelmultat, a jelent es a jovot.
Elizabeth Kolbert evtizedekig volt a New York Times es a New Yorker ujsagiroja. Kozben tobb konyve jelent meg, a 2006-os Field Notes From a Catastrophe (Helyszini jegyzetek egy katasztrofarol) szakmai korokben nagy sikert aratott. A hatodik kihalas a 2015-os ev egyik legnagyobb konyvsikere volt az Egyesult Allamokban! A szerzono ferjevel es fiaival Massachusettsben el.
Hatasos Kolbert vegigvezet a kanyargos uton, amelyet a tudosok is vegigjartak, amig eloalltak a kihalas koncepciojaval. Mostanra felismertuk, hogy mi magunk is felelosek vagyunk erte. A hatodik kihalas segit felfogni a helyzet komolysagat. Al Gore

Ar: 3 391 Ft