Z. Szalai Sándor: Gárdonyi nagy útja

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Nyelv: magyar
ISBN: 9789636626044
Kiadó: Kairosz Kiadó
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 458
Kötésmód: ragasztott kartonált
Tömeg: 500 g/db

A legnépszerűbb magyar író még ma is Gárdonyi Géza.
Hogy mi lehet töretlen népszerűségének titka? A számos ok közül az egyik bizonyára korszerű, humanista, épp ezért ma is érvényes, vonzó magyarságtudata és magyarságféltése, amelyet már a múlt század harmincas éveiben nemcsak az országon belüli, hanem a határainkon túl rekedt magyar kisebbség is a magáévá tett, a magáénak érzett.
Mégis, mindeme korszerű magyarságtudat ellenére valami nagy-nagy és bizonytalanul körvonalazható hiányérzet munkál a XXI. század második évtizedének elején a magyar társadalomban: ma fájdalmasan hiányzik a nép, azon belül a falu, a szegény falusi és városi népréteg, az "alul lévők" helyzetének szépirodalmi és szociológiai megjelenítése.
Cseppet se véletlen, hogy épp mostanában nőtt az érdeklődés az iránt a Gárdonyi iránt, aki képes enyhíteni ezt a mardosó hiányérzetet bennünk. Aki példát mutathat ma egész nemzetünknek, és íróinknak is: igenis, alig száz éve létezett és alkotott egy származására nézvést félszáz-félmagyar, de magát magyarnak tartó magyar író, aki beutazván és belakván az egész történelmi Magyarországot, azt tartotta a legfontosabbnak, hogy az egész magyar nép életét ábrázolja, és felmutassa a benne rejlő óriási erkölcsi erőt és szépséget.

Ár: 3 800 Ft