Semmi muveszet

Ez a kiadvany e-konyv formatumban is elerheto!E-konyv valtozat

Oldalszám: 230 oldal
Kotes: KEMENYTABLA, VEDOBORITO
ISBN: 9789631426359


„Az anyanak es a fiunak!”
„MINDEZT MAJD MEGIROM MEG PONTOSABBAN IS.” Igeret, fenyegetes vagy idezet volt A sziv segedigei utolso mondata? 1985-ben, amikor szamozatlan, gyaszkeretes oldalakon megjelent Esterhazy Peter konyve, ez a sokat idezett mondat leginkabb egy iroi attitud megnyilvanulasanak tunt. A Harmonia c?lestis es a Javitott kiadas apakonyvei utan most, huszonharom evvel kesobb, a Semmi muveszet megjelenesevel nyer uj jelentest a fenti mondat, es a fenti mondatot megelozo segedigekbe tort anyahalal-konyv.
A Semmi muveszet a foltamasztott anya konyve, az anyae, aki ismeri a lesszabalyt, es akinek nyelve, mely altal a vilaghoz valo viszonya meghatarozodik, a futball nyelve. A fiu csak ehhez kepest van, es minden es mindenki mas is csak ehhez az anyafutballnyelvhez kepest letezik. A futball, mely a szerzo elozo konyveben inkabb a magantortenelem-iras eszkoze es terepe volt, mostanra mint vilagszemleletet van jelen, melynek eredoje az anyahoz es az anyanyelvhez valo viszonyban gyokerezik: anyanyelv-komplexus.
Ha az olvaso Esterhazy Peter regenyeben a „csaladtorteneti” szalat keresi, megtalalja – finoman megirt, kerek tortenetekben. Ha erzelmeket akar, azokat is: platoi szerelem, gyengedseggel teli hazastarsi szeretet, no meg az anyai meg az apai. Aki az esterhazys-onreflektiv szovegvilagra kivancsi (hol kezdodik, es hol vegzodik az iro?), az sem fog csalatkozni. Ironia, szepseg, tortenelem, aranycsapat, apa, nagymama, nagyneni, nagybacsi, anya, elet es halal, fokent halal, de az nagyon szepen megirva. Es az elet is, persze, a halal elott.

Ar: 1 271 Ft